Saturday, July 01, 2006

Dawn of linux alkusanat

Miksi Windowsiin tottunut kaveri haluaa siirtyä Linuxiin?

Olen aina miettinyt, olisiko se Linux parempi kuin Windows. Olen aiemmin kokeillut koulussa ollessani useampaakin distroa ja aina niissä jokin tökki. Kaikki oli liian vaikeaa(bugeja en kyllä tavannut) ja tuollainen tekstipohjainen räplääminen ei ollut se "minun juttu", vaikka myönnänkin tykänneeni MS DOS 6.2-käyttöjärjestelmästä enemmän kuin yhdestäkään widowsin inkarnaatiosta.

Kuitenkin Windowsilla on ollut hyvä(jokseenkin edes) tukipalvelu ja Windowsin tukifoorumeilla ei tule ropellihatut potkimaan päähän jos jotain kysyy. Eli jos joku virheilmoitus tulee, siihen löytyy yleensä ratkaisukin. Tosin yleensä vakavammat virheet vaativat Windowsin uudelleenasennuksen.

Eräänä päivänä lukaisin juttua Ubuntusta(Täältä: http://www.ubuntu-fi.org/). Helppo, hyvän näköinen, ohjelmia löytyy ja laiteajureita ei tarvitse hakea kissojen ja koirien kanssa netin pimeimmistä hörhösyövereistä.

No tänään se sitten koitti. Päivän sarastaessa aloitin Linuxin asentamisen. Distro oli Ubuntu 6.06 64 bit cd-versio.

Plussat:

+Asennus meni mallikkaasti läpi. Kaikki hardwaret(paitsi näytönohjain ja usb-kynä) asentuivat automaattisesti ja toimivatkin vielä. Tosin ekalla kerralla automaattinen levynhallinta pilasi koko prosessin ja jouduin asentamaan käytöjärjestelmän uudelleen, tällä kertaa manuaalisella osioinnilla.

+Kun käyttöjärjestelmän sai päälle kaikki ohjelmat käynnistyivät sekunnissa, toisin kuin Windowsin viiden minuutin "raksraksraksssss"-efektin saattelemat versiot.

+Saa säätää niin paljon kun huvittaa.

+Nätti kuin sika pienenä.

Miinukset:

-Ohjelmien ja kodekkien asenteluun ja yleensäkkin asennuksen opetteluun vierähti hyvä tovi(5 tuntia säätöä, verta, hikeä ja kyyneleitä). Esim. mp3-tiedoston soimiseen tarvittiin kaiken maailman kodekit ja pluginit. Näitä ohjeita: https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats seuraamalla sain kaikki toimimaan. (Tosin aluksi yksikään noista sudo apt-get install-toiminnoista ei toiminut, vaan ensin piti käydä laittamassa pakettienhallinnasta kaikki universal-täpät päälle. Tuonkin luin netistä: https://help.ubuntu.com/community/Repositories/Ubuntu#what )

-Suurinta osaa ohjelmista ei oltu tehty 64 bittiselle Linuxille ja jos ne halusi toimimaan, tarvitsi käyttää aikamoisia kiertoteitä. Esim. Adobe flash player ei suostunut toimimaan millään.

-Wine(Softa jolla voi ajaa Windowsin ohjelmia Linuxissa) ei toimi ollenkaan vaikka mitä oppaita luin ja tein niiden mukaan.

-Lähinnä tuon 64-bittisen version ohjelmaongelman takia päädyin poistamaan Ubuntun ja nyt odottelen tuon 32-bittisen version latautumista.

Tunnelmat: Yleisesti ottaen ihastuin Linuxiin. Kun kaikki sai toimimaan niinkuin piti, ne toimivat mukisematta ja nopeaan. Esimerkiksi kun Windowsissa laittaa useamman videon soittolistaan ja hyppii niiden välillä, windows luhistuu kuin pahvilaatikko kivivyöryn alle. Linux taasen hurrasi noita samoja videoita(NTFS file systemistä vielä) kuin vettä vaan. Firefox hyppäsi suorastaan silmille, äänitiedostot pyörivät autuaasti ja järjestelmän ulkonäkö on todellakin paljon parempi kuin Windows. Saahan Windowsinkin vaikka minkä näköiseksi, mutta yleensä ottaen se on aina suorituskyvyn kustannuksella.

Jahka tuo 32-bittinen versio latautuu, niin uppoudun jälleen kerran Linuxin maailmaan avautunein silmin. Tämä on todellakin Linuxin aamunkoitto!

2 Kommentit:

Blogger Toni Hintikka Sanoi...

Hmm. Mielenkiintoista juttua. Blogin osoite vaan voisi olla, ehkä vielä enemmän aihetta kuvaavamapi. Sun kannattaa myös käydä heittää tää blogilista.fi sivustolle.

8:15 AM  
Anonymous Anonymous Sanoi...

Jep, tuo 64-bittisen flashin puuttuminen on harmillista, mutta en nyt sen takia asentaisi 32-bittistä käyttistä, vähän overkilliä tuohon ongelmaan mielestäni. Mulla itsellä on 64-bittisen firefoxin lisäksi omaan kotikansioon asennutuna 32-bittinen firefox jossa pyörii flashit ja javat sun muut. Jos tulee vastaan flash-sivusto joka oikeasti kiinnostaa niin kokeilen vaan eri firefoxilla.

11:53 AM  

Post a Comment

<< Home