Sunday, July 02, 2006

Konffausta

Noniin.

Tähän asti saavutettua:

Pitkän yön jälkeen olen saanut Linuxin ja Windowsin toimimaan GRUB:n kautta.
Aluksi ideana oli laittaa molemmat käyttöjärjestelmä samalle SATA kovalevylle, mutta ilmeisesti BIOS ei ollut samaa mieltä.
Koko eilisen päivän yritin saada GRUB:n käynnistymään ilman Ubuntun CD:tä, mutta ei onnistunut.
Jouduin loppujen lopuksi asentamaan Windowsin SATA-levylle ja Linuxin IDE-levylle, jonka jälkeen jouduin muuttamaan boottijärjestystä BIOS:sista, mutta lähtipä ainakin toimimaan.
Koko yön olen säätänyt linuxin eri osia toimimaan(kestää kun pitää kaikki opetella) ja nyt alkaa olemaan kaikki kunnossa.

Kaikki multimedia toimii, netin videot pyörivät moitteetta. Nämä sai pyörimään edllisen postaukseni ohjeilla, Joskin jostain kumman syystä Nerolla DVD:lle poltetut avit pitää käydä widowsin puolella kopioimassa kovalevylle, jos ne haluaa pyörimään(tähän pulmaan ei löytynyt mitään ratkaisua mistään. Etsinnöt jatkukoon).

Päivitystä klo 22:13 GMT +0:00:

Ehkä koko systeemin hienoin ominaisuus XGL lähi toimimaan upeasti näillä ohjeilla: http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=131267

Jos XGL esittelyä kaipaa, niin http://youtube.com auki ja etsintä-kenttään XGL.

Tässä yritin koko päivän kuumeisesti saada pelejä toimimaan sekä Wine:n, että Cedega:n avulla. Kummallakaan en saanut yhtään peliä toimimaan moitteetta. Wine:llä sain Warcraft III:n sentään käyntiin, mutta ei peliä pelaamaan pystynyt. Muita pelejä en Winellä sanut edes käyntiin.

Sitten tuo pelimaailman suurin kusetus Cedega:
Tämä ohjelmisto tuli vastaan kun laitoin googleen hakusanat "gaming in linux". Siellä lupailtiin mahdottoman paljon tuettuja pelejä ja muuta kivaa, ja vain 5€ kuussa. Tottakain ajattelin: "Tässäkö se ny on? Ei Windowsia?", mutta ette arvaa kuinka petyin.

Tarinaa Cedegan asennuksesta:

Tilasin Transgaming:sta Cedegan lisenssin, latailin paketin koneelle ja asensin sen. Käynnistin ohjelman ja asettelin asetukset kohdille Wizardin avulla(OpenGL ei tosin suostunut toimimaan, mutta eihän uudet pelit sitä käytä?).

Ensimmäisenä laitoin asemaan Hitman- Bloodmoneyn ja napsautin install(toki asennushakemisto piti hakea käsin kun ei kyseinen peli vielä Cedegan kanssa virallisesti toimi). Asennus alkoi laulaa ja n. kymmenen minuutin kuluttua Peli oli asentunut koneelleni. Peli ei käynnistynyt. Kävin lueskelemassa foorumeilta ettei tälle pelille ole vielä mitään tukea jote poistin pelin ajattelematta asiaa sen suuremmin.

Seuraavaksi kokeiluun tuli Cedegan valttikortti Wardraft III: Reign of chaos. Tämän pelin vannottiin toimivan moitteetta kyseisellä ohjelmistolla ja tukea löytyikin yli odotusten. Laitoin siis suurin odotuksin asennuslevyn asemaan ja napsautin autodetect ja eikun asentamaan...täh?

Tuo viimeinen toteamus johtui siitä, että kun pelin asennusohjelma pomppasi ruudulle, kuluin noin sekunnin sadasosa kun se sammui jälleen. Ajattelin kyseessä olevan tunnettu ongelma johon löytyy ratkaisu helposti vähän nettiä selaamalla. Kolmen tunnin työn seurauksena minulla ei ole mitään apua kyseiseen ongelmaan. Olen ärsyyntynyt, väsynyt, turhautunut ja taas kerran oppinut läksyni: "Linux ei ole pelejä varten".

Itse asiassa mikään peli ei enää pääse installerin käynnistämistä pitemmälle. Kokeiltuja pelejä siis: Hitman - Bloodmoney, Warcraft II: Reign of chaos, Elder Scrolls IV:Oblivion. Yhtäkään näistä en päässyt edes kokeilemaan.

Yritin asentaa Cedegan uudelleen, mutta eihän se siihen suostunut. Vaikka asennuksen poisti kokonaan koneelta, se silti muisti kaikki vanhat poistetutkin kansiot ja pelit uudelleenasennuksen jälkeen.

Lopputulos:

*Kaikki Linuxiin tarkoitetut ohjelmistot toimivat ja XGL on loistava ominaisuus, jonka toivoisin tulevan Windowsiinkin(ehkä Vistan mukana?).

*Multimedia-alustana Linux toimii jos kaikki multimedia on kovalevyllä.

*Kaikki toimii nopeasti ja sujuvasti jos on toimiakseen.

*Hyötykäyttöön ja surffailuun Linux sopii.

*Yksikään peli ei toistaiseksi toimi Linuxilla, jos ei sitä erikseen ole sille tehty.(Tiedän, että jotkut kaverit saavat pelit toimimaan. Jos jollakin tämän lukijoista on ideoita, niin toki otan ilolla niitä vastaan.)

Aikomuksia jatkon suhteen:

*DVD-ongelman ratkaisu.

*Pelit toimimaan. Cedegalla tai ilman.

3 Kommentit:

Anonymous Anonymous Sanoi...

Er, ymmärsinkön oikein, että saat dualbuutattua sekä Windowsin että Linuxin? Miksi siis yrität väkisin ajaa niitä pelejä Linuxissa?

9:35 AM  
Blogger Medic.Finland Sanoi...

Koska haluan yhden käyttöjärjestelmän, en kahta, jos linux ei niitä pyöritä, en jaksa myöskäänlinuxia käyttää.

Linuxilla ei toistaiseksi ole yhtäkään sovellusta, joka tekisi siitä minulle tarpeellisen. Kaikki löytyy myöskin windowssille. Jos pelit toimisivat Linuxissa, poistaisin Windowsin kokonaan, mutta kun ei, niin Linux joutuu kärsimään.

Pelaan todella paljon, joten en pysty Linuxia käyttämään ennenkuin pelit alkavat sillä toimimaan.

10:42 AM  
Anonymous Anonymous Sanoi...

Kyllä ne pelit sitä openglää tarvitsevat, Xgl käyttää sitä. Ota xgl pois ja kokeile cedegaa uudelleen.

7:03 PM  

Post a Comment

<< Home