Wednesday, July 05, 2006

Linux ja web-suunnittelu

Tänään testailin web-sivujen tekoa Linuxilla.
Tarjolla oli monenlaista editoria, mutta päädyin loppujen lopuksi käyttämään NVU:ta. Kuvankäsittelyyn löytyi Linuxin oma kuvankäsittelyohjelma ja köyhänmiehen photoshop, GIMP.

Grafiikat onnistuin tekemään helposti, koska olen Windowsissakin GIMP:iä käyttänyt.

Kuvankaappaus GIMP:stä



Seuraavaksi pikainen katselmus NVU:n käytöstä omasta vinkkelistäni:

Kuvankaappaus NVU:sta



Ohjelmassa on neljä eri näkymää:



-Normal-näkymässä voi editoida kaikkea sivuun liittyvää visuaalisessa tilassa, eli periaatteessa voi tehdä sivun ilman mitään ymmärrystä itse HTML-koodista.

-HTML Tags-näkymässä voi katsella muuten samanlaista näkymää kuin edellisessa, mutta rakenteellisessa muodossa, eli esimerkiksi voi katsoa missä kohdalla se table alkaa ja päättyy noin graafisessa mielessä.

-Source-näkymä oli oma paras kaverini. Sieltä pystyin vanhana HTML-karhuna koodailemaan kaikki ohjelman tekemät "virheet" ja muutenkin saamaan haluamani lopputuloksen. Ohjelmalla on tosin se paha vika, että se muuttelee itse käyttäjän kirjoittamaa koodia haluamaansa muotoon ja täydentelee joskus ihan tarpeettomia koodinpätkiä oman koodin väliin. Loppujen lopuksi päädyin tekemään sivupohjan tuolla NVU:lla ja muokkaamaan sen gedit:llä haluamakseni.

-Preview on oikeastaan sama kuin Normal-näkymäkin, mutta siinä ei voi muokata sivua.

Pikaisen kokeilun perusteella editori vaikutti aika vaikeaselkoiselta ja esimerkisi CSS-tyylit loistivat poissaolollaan previewissä, jos ne oli määrittänyt eri tiedostoon. Löysin kyllä CSS-editorin, mutta en onnistunut liittämään omaa tyylitiedostoani siihen. Ehkä pienen opettelun jälkeen homma sujuu kuin tanssi?

Sivujen teko kuitenkin onnistui loppujen lopuksi ja työni hedelmiä voi käydä katselemassa täällä. Nuo sivut ovat yhden illan työn tulosta, joten en nyt niillä aio paisutella osaamistani.

Katsellaan jos saan niitä paranneltua tässä seuraavien päivien aikana.

0 Kommentit:

Post a Comment

<< Home